Eyyübiye Belediyesi'nin Yeni Logosu "Çorba"

30 Mart yerel seçimleri sonrası kurulan Şanlıurfa'nın Eyyübiye Belediyesi'nin yeni logosu belli oldu. Dereceye giren tasarımlardan esinlenirek bir karma eser(!) ortaya çıkarıldı.

 

 

29 Nisan ve 9 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Eyyübiye Belediyesi Logo Tasarım Yarışmasına 141 kişi eserleriyle katıldı. Yarışma sonuçlarına göre birinci olan Mehmet Erdem’e 3 Bin TL, ikinci olan Mehmet Emin Bakırcı ile üçüncü olan Nabi Baziki’ye Bin TL para ödülü verildi.

 

 

Dereceye giren 3 ismin logo çalışmalarından ortak bir logonun çıkarıldığını ifade eden Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci; ‘Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü İlçeleri yeni kuruldu. Dolayısıyla bu merkez ilçelerde kurumsal anlamda yapılması gereken çalışmalar var, onlarda birisi de logo. Kurumsal kimliğimizi, kurumsal imzamızı bir yerde belirtecek olan logo çalışması ile ilgili 29 Nisan 2014’te duyuruya çıktık. 9 Mayıs’ta başvurular sona erdi. Yarışmaya 141 kişi katıldı, toplam 276 eser sunuldu. Elemeler 10 Mayıs’ta yapıldı. İlk tur 30 logo geçti, ikinci turda ise 14 logo finale kaldı. Jüri üyelerimiz Prof. Dr. Abdullah Ekinci Başkanlığında Öğretim Görevlisi Emine Teker, Araştırmacı Yazar Yusuf Sabri Dişli, Öğretim Görevlisi Haldun Özbudun yaptı. Finalde jüri üyelerinin yaptığı değerlendirmeler sonucu iki logo belirlendi ve bu iki logonun birleşiminden bir logo belirlendiği söyledi.

 


Bu bir reklamdır

 

Eyyübiye Belediyesi Yeni Logosu "ÇORBA"

Eyyübiye Belediyesi logo tasarım yarışması sonuçlarında en dikkat çeken ayrıntı ise tasarımlara müdahale şeklinin artık taşınabilecek en son noktaya taşındığı jüri ya da yetkiyi elinde bulunduran kişilerin adeta tasarımcıların boğazını sıkma noktasına gelmeleridir. Eserler seçiliyor, birinci, ikinci ve üçüncülük ödülüne layık bulunan eserler seçiliyor fakat sonra bu eserlerden bir karma eser adeta bir çorba* ortaya konuluyor.

 

 

* "Çorba" Türk kültüründe karmaşa ve karışıklık durumlarında oldukça sık kullanılan benzetmedir.

 

 

Logo genelinde turkuazın bir tonu hakimken ikincil olarak kullanılan koyu rengin mora çalan bir mavi / lacivert olması ile birlikte logo tasarımında uyumun esamesi okunmuyor. Stirilize edilen figürlerin altında ise belediyenin adını yazma ihtiyacı duyulmuş fakat "Eyyübiye" ismi de özellikle garip bir şekilde stirilize edilerek ilk bakışta zihinlerde kargaşaya yol açması ve mutlak suretle okunamaması amaç edinilmiş.

 

 

Ülkemiz ve dünya genelinde son dönemde gerçekleştirilen başarılı logo tasarımı değişikliklerini duyuruyor ve yeni dönemin, yani günümüz tasarım trendinin sadelikten ibaret olduğunu sürekli dile getiriyoruz. Buna rağmen özellikle ülkemizde çağın gerisinde kalmış, abartılı obje, figür ve karakterlerden oluşan başarısız logo tasarım değişikliklerinde özellikle ısrar ediliyor.

 


 

 

 

Eyyübiye Belediyesi Amblem-Logo Fikri Yarışması Jüri Değerlendirme Raporu

 

 

A) Teknik Rapor

Yarışmaya katılan tüm eserler Jüri tarafından tek tek incelenmiş, temsil yetkisinin en iyi olduğu düşünülen iki eser Amblem-Logo fikri için değerlendirmeye alınmıştır. Ana düşünce olarak Mehmet ERDEM’in tasarımı üzerine M. Emin BAKIRCI ile Nabi BAZİKİ’nin ortak tasarımındaki Kufi “Eyyübiye” yazısı eklenerek yeniden düzenlenmiştir. “Eyyübiye” yazısında kullanılan “B” harfi kufi alfabede yer alan “b” ile değiştirilmiştir. Balık Sembolünde kullanılan Lacivert Renk,  Turkuaz ile değiştirilmiştir. Tasarımda yer alan kubbe üzerine “Ay” sembolü eklenmiştir. Küçük kubbeler stilize edilmiş ve şerefeli minareler eklenmiştir. Ayrıca Amblem-Logoya Belediyenin kuruluş tarihi olan “2014” eklenmiştir.

 

 

B) Amblem- Logo Bilgisi

Amblem-Logo; tasarım bakımından ele alındığında; Eyyübiye İlçe sınırları içerisinde yer alan bir çok coğrafî, tarihi, kültürel değerler ile turistik mekanın görselleri, stilize edilerek “Eyyübiye Belediyesi”ni temsil edecek bir kompozisyon haline getirilmiştir. Tasarım sade, kolay anlaşılır ve akılda kalıcı bir etkidedir. Kompozisyonda üç renk kullanılmıştır (Turkuaz, Lacivert, Beyaz) Amblem-Logoda kullanılan Turkuaz; en üst düzeydeki değişimin ve dönüşümün sembolüdür, Lacivert; sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği simgelemektedir Beyaz ise; saflığın, temizliğin, iyi niyetin, uysallığın, esnekliğin, hoş görünün yanı sıra “sabrın” sembolü olarak kullanılmıştır. Bu renklerin insanlar üzerinde bıraktığı etki Belediyenin belirlediği Misyon ve Vizyonuna uygun olduğu düşünülmüştür.

 

 

C) Amblem-logonun Coğrafî, Tarihi ve Kültürel Arka Planı

Amblem- Logoda sembolik olarak “Dağ, Balık, Kubbe, Çift Kubbe, Minare, Kufi Yazı ve Ay-Güneş” kullanılmıştır. Eyyübiye Belediyesi için seçilen Amblem-Logo, coğrafî, tarihsel ve kültürel bakımından ele alınacak olursa; Kufî yazısı ile Eyyübiye hem tarihsel hem de kültürel ve mimari açıdan anlam ifade etmektedir. Kubbe şekli ile Eyyübiye kufî yazısı, Eyyübiye ilçesini sembolize etmektedir. Kufi yazısını mimarlık, resim ya da heykel sanatları gibi ele almak estetik yönden incelemek gerekir. İslam yazısı batı yazısı gibi sadece yazı değildir. Resimdir, şekildir, biçimdir. Hatta müziktir. Kufî yazısı, başlangıcından beri, mushaf, kitabe ve önemli vesika ve mimari yapılarda kullanılır. Sert ve köşeli kûfî yazısı Şanlıurfa ve çevresindeki mimari yapılarda kullanılmış bir yazı çeşididir. Urfa’daki İslam hâkimiyetlerinde başta Dört Halife olmak üzere Emevi Dönemi, Mahalli Hanedanlıklar, Abbasiler, Zengiler, Eyyübiler, Selçuklular, Artuklular, Memluklu ve Osmanlıların da kullandıkları bir yazı çeşididir. Şanlıurfa Büyükşehir merkez ilçemiz Eyyübiye, yukarıda ifade ettiğimiz tüm dönemlerle ilgili kültürel, tarihsel ve mimari yapılara sahiptir.

 

Kufi yazısı ile yazılmış Eyyübiye’nin bulunduğu beyaz zemin; hem Urfa’yı hem de aydınlığı özellikle Eyyübiye aydınlığını ifade etmektedir. 2014 yazılı türkuaz kubbe zemin Türkiye’yi simgelemektedir. Mavi kubbe İslam dünyasını sembolize etmektedir. Büyük kubbenin sağ ve solundaki iki kubbe, çift kubbeyi sembolize etmektedir. Minareler tevhid inancını sembolize eder. İki minareden biri Hz. İbrahim diğeri de Hz. Eyyüp Peygamberlerin tevhid mücadelesini temsil etmektedir.

 

Hz. İbrahim’in mücadelesi antik dünyanın yıldız gezegen kültü iledir. Ay (Sin) ve Güneş (Şemş)  antik dönemde bölgedeki kültlere gönderme yapılmaktadır. Balık yine antik dünya’da var olan kültler ile Hz. İbrahim ile ilgili söylencelere gönderme yapılmıştır. Balık sembolü ile aynı zamanda Eyyübiye Belediyemizin sınırları içinde yer alan Damlacık, Yakubiye, Mancı tepeleri ile Molla Ömer dağlarına (tepelerine) gönderme yapılmıştır.

 

Bunları düşünerek bu logo meydana gelmiştir…

 

 

JÜRİ ÜYELERİ

Komisyon Başkanı

Prof. Dr. Abdullah EKİNCİ

HRÜ Fen-Edebiyat Fakültesi

Tarih Bölüm Bşk.

 

Jüri Üyesi

Öğr. Göv. Haldun ÖZBUDUN

HRÜ Eğitim Fak. Resim İş-Eğitimi

Anabilim Dalı                                                                           

                          

Jüri Üyesi                                                                            

Öğr. Gör. Emine TEKER                                            

HRÜ Eğitim Fak. Resim İş-Eğitimi

Anabilim Dalı

 

 Jüri Üyesi

Yusuf Sabri Dişli

Kent Konseyi Başkanı

 

 

 


Yeni Yorum Gönder

oğuzhan
yazıda illuminati var
Mustafa Meyrili
Demekki bi çorba parasına yaptırmışlar

Köşe Yazarları