Türkiye'nin Resmi Arması Belirleniyor...

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifine göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi armasının belirlenmesi amacıyla TBMM'de 12 üyeden oluşan komisyon kurulacak.

 

Devlet armasını belirlemek üzere Meclis’te kurulacak komisyon, devlet ihale yasasına tabi olmaksızın görüş ve hizmet alımı yapabilecek...

 

Yasa önerisine göre, armayı belirlemek üzere oluşturulacak 12 kişilik komisyon, partilerin önereceği 3’er isimden oluşacak. 3 ay süreyle çalışacak komisyonun belirleyeceği arma tasarımı Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüp onaylandıktan sonra kesinlik kazanacak, belirlenen bu arma Resmi Gazete’de de yayımlanacak.

 

Komisyonun  görev  süresi   3 ay olacak. Bu  sürenin ilk 2 ayı resmi armanın belirlenmesi amacıyla yapılacak ön hazırlık  çalışmalarına ayrılacak. Son bir aylık sürede komisyonca belirlenecek yeterli sayıda uzmandan oluşan çalışma grubu tarafından armanın tasarım süreci tamamlanacak. 

 

Gerektiğinde armanın tasarım sürecine ayrılan çalışma süresi, bir ayı geçmemek üzere uzatılabilecek. Komisyon gerektiğinde uzmanlık  alanları  itibarıyla alt komisyonlar kurarak çalışabilecek. 

 

MİLLİ ŞUURA KATKI
Teklifin gerekçesinde, dünyadaki 193’ü BM üyesi 203 ülkeden Türkiye ve Dominik Cumhuriyet dışındaki 201’inde ulusal bayrakların yanı sıra kurumsal görünürlük unsuru olarak kullanılan ulusal armaların da bulunduğu belirtildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun armasının Cumhuriyetin ilanı ile kaldırıldığı, 1927’de bir devlet arması için çalışma yapıldığı ancak sonuçlandırılmadığı da belirtilen gerekçede, tüm kurumların ortak şekilde kullanacağı armanın devletin kurumsal kişiliğine katkı sağlayacağı savunuldu. Gerekçede, bu yasa teklifi verilirken devlet armamızın olmasının milli şuura imgeleme üzerinden sağlayacağı katkıya da dikkat edildiği vurgulandı.

 

 

İŞTE 1927’DE YARIŞMAYI KAZANAN ARMA
1927 yılında Maarif Vekaleti’nin (Milli Eğitim Bakanlığı) himayesinde devletin armasını belirlemek üzere bir yarışma düzenlendi. Arma yarışmasının amacı, yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı Devletinden ayrı yeni Cumhuriyetin şanına yaraşır bir şekilde sembolize edilmesiydi. Çünkü Cumhuriyet'in kurulması ile birlikte Osmanlı Arması'nın hukuksal değeri ortadan kalkmıştı. Türkiye Cumhuriyeti arması için Maarif Vekâleti'nin genel bir yarışma açması kararlaştırıldı. Yapılan müsabakayı Namık İsmail’in hazırlamış olduğu arma kazandı. Armada bir kalkan yüzüne çizilen ve Türklüğün esas simgeleri sayılan meşale, harbe(kısa mızrak), kurt, başak, T.C. kısaltmalarını taşıyan İstiklâl Madalyası bulunmaktaydı. Kalkanın ortasında en büyük saha ay ve yıldızla hasredildi.

 

 


Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları