Grafik Sanatlar Akımı



Grafik sözcüğü Yunanca’da yazmak, çizmek, işaret, desen anlamına gelen GRAFİKOS yada GRAPHEİN sözcüğünden türetilmiştir.

Grafik sanatlar: Görsel öğeler ile yazıyı bir arada kullanarak izleyiciyi etkilemek, izleyiciye belirli bir bildiri iletmek amacıyla oluşturulmuş her türlü tasarımı kapsayan bir sanat dalıdır.

Grafik sanatını diğer sanat dallarından ayıran önemli bir özellik, yapılan bir işin baskı için tasarlanmasıdır.Anlıyoruz ki: Afiş, amblem, logo, ilan, broşür, etiket, kitap basma, resimleme, süsleme-ciltleme, tipografi, kart, kutu ve ambalaj tasarımları, çeşitli reklamcılık ve sanayi tasarım ürünlerinin tümü grafik sanatlarının konusudur. Çok geniş bir alanı kapsayan bu sanat dalı temelde güzel sanatların uygulamalı sanatlarda ve yeni teknolojilerle buluştuğu bir akımdır. Bir başka deyişle grafik sanatlar teknolojik olanakları kullanarak görsel öğelerden bir iletişim dili yaratır.

15. ve 16. yy’da geliştirilen oyma baskı tekniği ile yapılmış ürünler bilinen ilk grafik tasarım örnekleridir.


18.yy da geliştirilen litografi (taş baskı) tekniği grafik işlerine yeni bir boyut kazandırmışsa da bugün bildiğimiz anlamdaki grafik sanatların doğuşu 19.yy’ın sonlarına rastlar.


Grafik sanatlar başlangıcından günümüze kadar ekonomik, siyasal, kültürel ve teknolojik gelişmelerden en çok etkilenmiş sanat dallarından biridir.

Yeni Yorum Gönder

Gökhan General
Gayet betimleyici ve açıklayıcı bir anlatım güdülmüş bu yazıda. Genç arkadaşımı can-ı gönülden tebrik ederim. Diğer yazılarınızı merakla beklemekteyim.
sedat
bilgiyi temelden öğrenmek lazım hoş...
neşekaya
güzel bir genel kültür olmuş her grafikerin bilmesi gereken bilgiler bunlar...

Köşe Yazarları