Twitter’da En Sık Yapılan 5 Yanlış

Kurum ve kuruluşlar için Twitter, geniş takipçi kitlesine sahip popüler kişilere ulaşmak için etkili bir mecra. Bu etkili sosyal medya alanındada yapmanız gerekenler kadar, yapmamanız gereken de büyük önem taşıyor.

 

Twitter kurum ve kuruluşların, markaların dijital pazarlama, halkla ilişkiler hedeflerine ulaşmasını sağlamak için çok önemli bir mecra. Birçok kurum ve kuruluş, birçok marka Twitter’daki amaçlarına ulaşmaya çalışırken farkında olmadan hatalar yapabiliyor. Bu hatalar adeta "kaş yapayım derken göz çıkarmak" gibi bazen markaların takipçi kaybetmesine bazen de amaçlananın tam aksine itibar kaybetmesine neden olabiliyor.

 


1. Metinsiz sadece görsel ya da sadece hashtag içeren tweet'ler atmak
Twitter’da milyonlarca kullanıcı daha özgün tweetler atmak, daha dikkate alınabilir olmak için birbirleri ile yarışıyor. Twitter kullanıcılarının kurumsal hesabınızı takip etmesini istiyorsanız kurumsal hesabınızın dilinde bir bütünlük olmasına, slogan paylaşımı dışında net ve tamamlanmış cümlelerden oluşmasına, paylaşımlarınızın kurumsal ve özgün olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Sadece diğer kullanıcıların tweetlerini retweetlemek veya metinsiz sadece görsel ya da sadece görsel ve hashtag içeren tweetler atmak takipçi sayınızın artmasını sağlamayabilir.


Bu bir reklamdır

2. Bir defada çok sayıda paylaşım yapmak
Bu durum Twitter için olumlu bir uygulama değil. Arka arkaya atılan tweet’ler ya da arka arkaya yapılan onlarca retweet takipçilerinizin sıkılmasına, takibi bırakmasına neden olacaktır. Twitter akışında sadece sizin tweetlerinizi görmeye başlayan kullanıcılar sizi takip etmeyi bırakabilir. Bunun yerine gün içerisinde çeşitli aralıklarla tweet atmak, zamana yayarak retweet'ler yapmak faydalı olabilir. Takip ettiğiniz kullanıcılara iyi bir takipçi olduğunuzu göstermek için onların tweetlerini beğenmeniz takipçilerinizle aranızda bağ oluşması için etkili olabilir. Ancak bu durum kurumsal hesabınız ya da kurumsal olmayan kişisel paylaşımlarla ilgilendiğiniz algısı oluşturabilir. Bu da kurumsal imajınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Her tweeti retweetlemek gibi beğenmek de Twitter’da kurumsal hesaplarda yapılmaması gereken yanlışlar arasında bulunuyor.

 

3. Metin alanını mention'larla doldurmak
Türkçe’deki karşılığı bahsetmek olan Twitter ile özdeşleşen "mention" terimini Twitter’da birisinden bahsetmek amacıyla kullanırız. Attığımız bir tweet o kişiyi doğrudan ilgilendiren bir konu ise ya da o kişiyle karşılıklı bir konuşma başlatıyorsak "@" işareti ile birlikte kullanıcı adını yazarak onu mention'larız. (ondan bahsederiz) Ama attığımız tweet genel ya da güncel bir konudan oluşuyorsa bir kişiyi veya hesabı mention'lamak metin alanını gereksiz yere dolduracak, yazdığınız metnin okunmasını zorlaştıracak, algı bütünlüğünü dağıtıp metnin kaybolmasına neden olarak, takipçilerinize kötü bir görüntü sunacaktır. Sivil Toplum Kuruluşları, Siyasal Partiler vb. kamuya mal olmuş kurumsal hesaplar mention alanını doldurması "retweet talep etmek" ya da "biz bunu yaptık görün" demek şeklinde bir algıya sebep olabileceğinden mention kullanımı yerine fotoğrafa etiketleme kullanılmalıdır. Mention tweet metninin başında kullanıldığı takdirde Twitter akışında bu tweet gözükmez mention'ladığınız kişi ve siz arasında bir konuşma gibidir fakat hem sizi takip eden hem de mention'ladığınız kişiyi takip eden bir kullanıcı var ise o zaman ana sayfa akışında bu tweet gözükür. Diğer durumlar bu konuşma anasayfaya düşmez. Sadece sizin profilinizde gözükür.

 

4. Alakasız onlarca hesabı takip etmek
Kurumsal hesapların takipçi sayısı her zaman sınırlı sayıda olmalıdır. Bir iş ya da organizasyonun parçalarını oluşturan kurumsal ve kişisel hesaplar takip edilmelidir. (Genel Merkez Yöneticileri, İl Yöneticileri ve İlçe Yöneticileri (hesabı aktif, güncel ve temsil rolü bulunan), Milletvekilleri, Belediye Başkanları vb.) Tüm bunların dışında hesabı aktif olmayan, güncel tutarak ve belirli bir sorumluluk bilinciyle kullanmayan hiçbir hesap takip edilmemelidir.

 

5. Otomatik direkt mesaj (DM) atmak
Twitter’da yeni takipçileriniz için hoş geldiniz mesajını otomatik direkt mesaj (DM) olarak gönderebileceğiniz uygulamalar mevcut. Ancak yapılan araştırmalarda Twitter’daki kullanıcılara neden birbirlerini takip etmekten vazgeçtikleri sorulduğunda en sık verilen cevap “otomatik direkt mesaj” olduğu görülüyor. Otomatik direkt mesajlar kullanıcılar tarafından samimiyetsiz, asılsız, rahatsız edici veya spam gibi algılanıyor.

 

 


Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları