Grafik Tasarabilir misin?


GRAFİK TASARABİLİR MİSİN? (14-16 Yaş)

 

 

Sorumuz; “Nasıl grafik tasarımcı” olurum

Aslında “olunur” mu orası bile ayrı bir belirsizlik, mesleki üstadların “azizim…” ile başlayarak saatlerce konuşacağı bir konu ama ben bu sorun/yu , derinliklerine inmeyip, son derece yüzeysel ve son derece amaca yönelik olarak cevabını arıyacağım.

Tabi sorunun cevabını ararken,” biraz ondan bahsediyim, biraz bundan bahsediyim” diyerek hem yazımın hem de okuyanın kafasının çoban salata çevirmek istemiyorum o yüzden başlıklara bölüyorum ve ilk başlığım küçük kardeşlerime geliyor.

 


Bu bir reklamdır

 

LİSE ÖNCESİ 14-18 YAŞ ARASINDAKİ DOSTLARIM

Kendi lise tercih zamanımı hatırlıyorum da, ne olacağımı, ne meslek yapabileceğimi ya da sevebileceğimi, neye yatkın olduğumu anlamam ve bilmem imkansızdı. O yüzden  14-16 yaş arasındaki kardeşlerimin bir yetenekleri olduğu öngörmeleri çok zor. O yüzden bu yaş grubunda bu yazıyı okuyan kardeşlerime şunları söyleyebilirim;

 

Klişe olarak eliniz biraz kalem tutuyorsa bişeyler çizebiliyorsanız mutlaka düşünün demiyeceğim. Çocukken terlikleri araba, saç spreyi kutularını çay seti gibi görmemizi sağlayan o yaratıcı algımız bizi yalnız bırakmaz. Küçükken o terliği araba gibi düşlemenizi sağlayan o hayal yeteneği, daha sonrasında TC ZB harflerinden buğday çizmenizi sağlayacak (ziraat bankası logosu). O yüzden asıl soru grafik tasarımcı olabilirmiyim değil, ben bişeyler hayal ederken, onu gerçekleştirirken, onu hayalden gerçeğe geçirirken zevk alıyormuyum mutlumuyum soru bu ya da sadeleştirelim “hayal kurabiliyormuyum”. Ne yani 14-17 yaş arasındaki kardeşime, grafik tasarımı meslek olarak yapmak istermisin bunu kendine sor diyecek değilim.

Eğer hayal kurmak, hayali gerçekleştirmek ve bu hayali ortaya çıkarırken farklı farklı şeyleri de keşfetmek hoşunuza gidiyorsa …geleceğin meslektaşlarıma hoş geldin demek istiyorum.

Siz eğitimleri tamamladığınızda hayatınıza katacak olan ve hayatınızdan götürecek olan şeyleri ilerleyen yazılarda bahsedeceğim. Yani şuan kesinlikle mesleki olarak nerelere geleceğim, ne kadar para kazanacağım, iphone 6plus alabilecekmiyim gibi soruları es geçin çünkü bu eğitimi almanızı sağlayacak olan sorular bunlar değil. Kafanızı meşgul etmeyin. Siz işin eğlencesine bırakın kendinizi. Çünkü grafik tasarım daha liseden itibaren çok eğlenceli bir bölümdür. Tabi bunda biraz da sizin bakış açınızda etkili yani Cem Yılmaz’ın gösterisine gidip “hiç komik değildi, eğlenmedim” diyen insanlardan olmayın.

Emin olun lisede göreceğiniz her ders sizin ihtiyacınız olan donanımı kazandıracak. Grafik tasarım aklınızda olanı gerçeğe döndürme işidir ve aklınız ne kadar geniş düşünebiliyorsa, o kadar zengin hayal kurarsınız. Ne kadar zengin hayal kurarsanız o kadar harika tasarımlar çıkartırsınız.

Emin olun hiçbir ders gereksiz değil.

Okulunuzda göreceğiniz dersleri tek tek yorumlayamam ama okulunuza devam ediyorken neler yapabileceğinizi söyleyebilirim. Kendinize muhakkak küçük bir karalama defteri alın ve muhakkak bir kurşun halemi ile birlikte bu ikisini yanınızdan eksik etmeyin. Aklınıza ne geliyorsa, yazın çizin karalayın. güzel olmak zorunda değil, anlamlı olmak zorunda değil. Asla geri sayfaları karalamayın her yeni şey yeni bir sayfada olacak, defter bitti mi yenisini alın. Bol bol hayal kururken, daha önce gitmediğiniz bir yere gittiğinizi, hiç yapmadığınız bir işi yaptığınızı hayal edin. Ben 32 yaşıma rağmen hala hayal kurarım. Instagram’dan, facebook’tan, tumblr’dan artık hangi internet alemindeyseniz, tasarım paylaşan sayfaları, hesapları takip edin, nasıl yaptı acabayı hemen sormayın, sadece beğenin, ya da hmm şurasını beğenmedim, şöyle yapsa daha iyi mi olurdu bunu sorun.

 

17-18’lerinize geldiğinizde stajlarınız başladığında fırsat ve imkanınız olan heryerde bulunun. Zaman ve nakit bu yaşlarınızda o kadar anlamlı değil, o yüzden biraz zaman ayırın. Çünkü sonrasında bu staj deneyimleri, size çok şey katacak. Hatta farklı farklı işler de çalışın. Farklı farklı ortamlarda bulunun ki, daha geniş hayaller kurun. Dediğim gibi işin özü hayal kurmal, ne kadar çok hayal o kadar bol köfte.

Bu yaşlarda yavaştan bişeyler tasarlamaya başlamış oluyorsunuz zaten istemesenizde. Ve yavaş yavaş hayal kurmanın nasıl gerçeğe döndüğünü keşfetmeye, bilgisayar başında aklınızda geçenlerin nasıl monitörde birşeylere dönmeyi başladığını göreceksiniz.

14-18 arası kardeşlerime özet geçiyorum. Hayal Kurmayı asla bırakmayın, sürekli hayal kurun.

 

Devamındaki haftalarda diğer yaş gruplarındaki arkadaş ve kardeşlerime yol haritaları çizmeye çalışacağım. 


Yeni Yorum Gönder

Grafik ikiye ayrılır; 1- Grafik operatörlüğü (Bilişim kurslarında alınan program eğitimleri) 2- Grafik tasarımcılık (Allah vergisi bir yeteneğin, eğitim ile birleşme halidir)
Alper
Başlıkta gördüğüm kelime ile konuya girip bir bakayım dedim. Hata yalnızca başlıkla sınırlı değil, giriş paragrafında da yığınla bulunmakta. Kaldı ki giriş paragrafından sonra devamını okumak bile istemedim. Bak şimdi azizim; 1- "sorun/yu" bu nedir bir açıklar mısın lütfen? Böyle bir yazılış şekli mi var? Sanırım "sorunu/soruyu" demek istemişsin. 2- "son derece amaca yönelik olarak cevabını arıyacağım" cümlesinde yazmış olduğun "arıyacağım" kelimesi ile "Tabi sorunun cevabını ararken, biraz ondan bahsediyim, biraz bundan bahsediyim" cümlesinde yer alan "behsediyim" kelimelerine takıldım. Bence sen cevap felan arama. Hatta amaca yönelik bir şeyler dahi yapma. Neden biliyor musun? Önce kelimelerin doğru yazılışını bir öğren. Sonrasında bulacağın cevapları burada paylaşırsın. Mamafih yapacağın öncelikli çalışma bu olsun lütfen. Yalnızca rica ediyorum. Son olarak "hem yazımın hem de okuyanın kafasının çoban salata çevirmek istemiyorum" cümlesi ile anlatmak istediğin tam olarak nedir?
Ahmet Karakoç
Başlıkda hata var hataaaaaaaaaaaaa:):):):):)

Köşe Yazarları