İşte Türkiye'nin Marka Haritası

Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye’nin marka haritası çıkarıldı.

Türk Patent Enstitüsü tarafından yayınlanan son 17 yılın verileri ışığında kapsamlı bir araştırma ortaya koyan Adres Patent, illerin tüm marka sayılarını inceleyerek, yıllara ve bölgelere dağılımını analiz etti ve Türkiye’nin Marka Haritasını gözler önüne serdi.

Marmara Bölgesi Açık Ara Önde İstanbul’un yanı sıra Bursa ve Kocaeli illerinin markalaşma faaliyetleriyle Marmara Bölgesi, 17 yılda toplamda yaptığı 468 bin 558 marka sayısıyla bölgeler arasında birinci oldu. Kendine en yakın takip eden bölgeyi de marka başvurularıyla 4’e katladı. Marmara Bölgesi’ni, Başkent Ankara’nın bulunduğu İç Anadolu Bölgesi izledi. İkincilik koltuğuna oturan İç Anadolu Bölgesi 109 bin 448 marka başvurusunda bulundu.

Sadece İstanbul Bölgelerin Hepsine Fark Attı Türkiye’nin tüm illerini geride bırakarak 399 bin 748 marka başvurusuyla İstanbul birinci oldu. İstanbul Ticaret Odası’na bağlı 1 milyon 300 bine yakın firmanın varlığından söz edilen İstanbul’da marka başvuru sayısı düşük olsa da şehir Marmara Bölgesi haricindeki diğer 6 bölgenin toplam 309 bin 380 marka başvuru sayısını geçmektedir.

Türkiye’de TPE’nin verileri analiz edilerek bakıldığında marka başvurularında ilk 10’a girenlerin hepsinin büyükşehir statüsünde olduğu görülmektedir. İstanbul’un ardından ikinciliğe yerleşen Ankara’nın 58 bin 660, 3. İzmir’in de 47 bin 204 marka başvurusu bulunmaktadır.

Marmara Bölgesi’nin Sanayi açısından en gelişmiş şehirlerinden biri olan Bursa 33 bin 282 marka başvurusuyla dördüncülüğe yerleşti. Türkiye’nin yüz ölçümü bakımından en büyük şehri Konya, 20 bin 891 başvuruyla ilk beşe girdi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gelişmiş şehri Gaziantep bölgenin toplam 29 345 marka başvurusunun 20 bin 642’sini yaparak 6. sırada yer aldı. 7. Sırada 18 bin 342 başvuruyla Antalya, 8. sırada 12 bin 931 başvuruyla Kocaeli, 9. sırada 12 bin 801 başvuruyla Adana ve 11 bin 846 başvuruyla ilk ona giren son il Kayseri olmuştur.

3 İl 17 Senede 100 Marka Çıkaramadı Adres Patent’in yaptığı analizde incelenen TPE verilerine göre, 1995 – 2012 yılları arasında toplamda 773 bin 292 marka başvurusu bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye 2011 yılında 120 bine yakın marka başvurusuyla Avrupa genelinde marka başvurularında birinci olmuştur. Bu bilgilerin aksine Türkiye’de son 17 yılda 100 marka dahi yapmamış üç il bulunmaktadır. Bu illerden bir tanesi Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Ardahan, Türkiye’nin marka birincisi olduğu 2011 yılında 6 marka başvurusu yapmış son 6 yılda da 76 marka başvurusuyla istatiksel olarak sonuncu olmuştur. Onu takip eden bir diğer il Bayburt 17 yılda toplamda 80 marka başvurusu çıkarmış ve Karadeniz Bölgesi’nin marka ortalamasının da çok altında kalmıştır. 100 marka başvurusunun altında kalan son il ise toplamda 86 başvuruyla Tunceli olmuştur.

Karadeniz Ve Doğu Anadolu İlk 10’a Giremedi Karadeniz Bölgesi’nin 6. Sırada yer alması bölgenin markalaşma faaliyetlerinde geride kaldıklarının bir göstergesi olmasının yanında Karadeniz’in hiçbir ili ilk ona girememiştir. Büyükşehir statüsünde olan Samsun ve yeni bu unvana sahip Ordu’da markalaşma oranı Türkiye ortalamasının çok altında kalmıştır.Doğu Anadolu Bölgesi de, Karadeniz Bölgesi gibi ilk ona illerinden hiçbiri sokamamış hatta son 17 yılda toplamda 100 markanın altında kalan 3 ilin 2’si de bu bölgeden çıkmıştır.

Gaziantep Bölgeyi Beşinciliğe Taşıdı Güneydoğu Anadolu Bölgesi için TPE verileri analiz edildiğinde son 17 yılda 30 bine yakın marka başvurusunda bulunulduğu görülmektedir. Ancak bölgede bulunan 9 ilden sadece Gaziantep, bu bölgenin toplam başvuru sayısının 3’te 1’ine sahiptir. Gaziantep başvurduğu 20 bin 642 markayla Türkiye genelinde 6. Sıraya yerleşirken, komşu illeri de fark atarak geçmiştir.

Markanız Sermayenizdir! Marka tescilinin önemini vurgulayan Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu; “Marka tescili, firmaların veya ürünlerin isimlerinin bir resmi kurumda sicile kayıt ettirilerek, firmaların kendilerine ait isimlerinin hakkını almasını sağlayan önemli bir unsurdur. Firmalar markalarını tescil ettirdikten sonra bu markaları taklit edenlere karşı veya benzerini kullanmaya kalkışanlara karşı hukuki işlem yapmaya yetkilidir. Tüm bunlar göz önüne alınınca firmaların mallarını, ürünlerini tescil ettirmelerin zorunluluğu ortaya çıkmaktadır. Hem devlet bunu zorunlu tutmaktadır hem de firmaların kendi itibarları ve güvenleri için markalarını tescil ettirmeleri gerekmektedir. Adres Patent firması olarak markaların öneminin farkındayız ve diyoruz ki “Markanız Sermayenizdir! Markanızı Tescille Koruyunuz.” şeklinde konuştu.

Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları