Türk Grafik Sanatının Kurucusu

Türk Grafik Sanatının Kurucusu ; İhap Hulusi Görey

 

Görey, Türk grafik sanatının kurucusu ve reklamcılığın ilk büyük isimlerindendir. En çok bilinen işleri Türk markaları için yaptığı tasarımlardır. Birçok devlet kurumununun kurumsal kimliğini oluşturmuş ve bunları yaparken aslında yeni kurulmuş Türkiye Cumhuriyeti'nin görsel kimliğinin oluşturulmasında katkı sağlamıştır.

 


Bu bir reklamdır

 

1898'de Kahire'de doğan İhap Hulusi, ilk ve orta tahsilini Kahire' nin İngiliz okullarında yaptı. 1920 yılında resim eğitimi görmek üzere Almanya'ya gitti. Tahsilini tamamlayıp yurda döndükten sonra Arapça, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmesi nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'nda çalışması istendi, ancak o memuriyeti reddetti. (Ailesinin zoruyla iki defa Dişisleri’ne (Hariciye’ye) sokulup Ankara’ya gitmis, ilkinde 2 gun, ikincinde 3 ay dayanabilmis). 

 

 


Kuru Kahveci Mehmet Efendi logosunu da o tasarlamıştır.

 

 

Zamanla afiş çalışmalarına ağırlık veren İhap Hulusi, afişi yaparken "Buluş"un önemine değinerek "Seyredenlerin ilgisini çekmeli ve düşündürmeli" diye yorumladı. İlk afiş siparişini 1927'de aldı; bu, İzmir'den İnci Diş Macunları'nın reklam afişi idi.

 

 

 

İhap Hulusi Görey anısına kendi çalışmalarını da içeren Özel Milli Piyango Bileti 

Tayyare Piyangosu (bugünkü adıyla Milli Piyango) idaresi için 45, Tekel İdaresi için 35 yıl çalışan İhap Hulusi, bu süreçte yurtdışında da adını duyurdu. Bayer'in afiş ve etiketleri, Mısır'ın Tekel İdaresi, Devlet Demir Yolları ve şehir hatlarına ait ve ilanları, ünlü İngiliz viskisi John Haigh'ın, İtalyanların Cinzano ve Fernet Branca'sının afiş ve etiketleri İhap Hulusi tarafından yapıldı.

 

 

 

İhap Hulusi, birçok gazete ilanı ve afiş siparişi almaya başlayınca 1929'da İstanbul'da ilk atölyesini kurdu. Kulüp Rakısı etiketi(1930) ve Atatürk'ün siparişi üzerine Türk alfabesinin kapağını (1932) tasarladı, Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Garanti Bankası, Sümerbank, Emlak Kredi, Türk Ticaret Bankası, Maliye Bakanlığı (tahviller), Türk Hava Kurumu, Kızılay, Yeşilay, Tariş, Zirai Donatım Kurumu ve birçok özel kuruluşa çeşitli çalışmalarıyla hizmet verdi. Çoğu taşbaskısı olan yüzlerce çalışma ile 50 yıllık bir dönemin endüstri, kalkınma, ticaret ve sosyal yaşamın gelişmelerini belgeledi. Yeni kurulmuş bir devletin ilk uzman tasarımcısı olarak tanındı. Cumhuriyetin 10. yılında yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine Atatürk tarafından kol saati hediye edili. 1948'de Viyana Uluslararası Afiş Sergisi'nde 'Bursa ve İzmir' adlı afişleriyle derece aldı.

 

  

  

 

Ihap Hulusi Görey'in bu eserleri, 8-31 Aralik 1999 tarihleri arasinda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar  Fakültesi'nde "Müsellesten Üçgene '99", 7-15 Şubat 2000 tarihleri arasinda Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde "Müsellesten Üçgene 2000", 12 Subat-31 Mart 2002 tarihleri arasinda Rahmi M. Koç Müzesi'nde "İhap Hulusi Görey Özel", 31 Mayis-7 Haziran 2002 tarihleri arasında Istanbul Lisesi 11. Kültür Etkinlikleri Haftasi'nda "Yaza Merhaba", 22 Nisan - 31 Mayıs 2004 G-mall Sanat Galerisi'nde "Tek Kişilik Orkestra " 21 Şubat - 18 Mart 2005 Yapı Endüstri Merkezi'nde "Cumhuriyet Afişleyen Adam", 29 Mart - 29 Nisan 2005 Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi "Cumhuriyeti Afişleyen Adam İhap Hulusi Görey ve Ender Merter " adlı sergilerde yer almıştır.

 


Yeni Yorum Gönder


Köşe Yazarları